

نیروگاهی

قبل از انقلاب اسلامی، كشور با كمبود تولید برق مواجه بود و از نظر برخورداری از ظرفیت تولید نسبت به سایر كشورها عقب تر به شمار می رفت و هیچ صادراتی در حوزه برق از ایران انجام نمی شد. از سوی دیگر به رغم ظرفیت بسیار ایران در انرژی های تجدید پذیر از جمله انرژی های خورشیدی و بادی، اقدام به بهره برداری از این ظرفیت ها نشده بود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با اتكا به ظرفیت های داخلی، تحولی شگرف در صنعت برق رخ داد به طوری كه در چهل سالگی انقلاب، همه نقاط كشور به برق متصل هستند، صادرات برق به كشورهای همجوار انجام می شود، چندین نیروگاه انرژی تجدیدپذیر برای تولید برق در نقاط مختلف كشور ایجاد شده و ایران در صنعت برق خودكفا و در بسیاری شاخص ها از كشورهای اطراف جلوتر است.
ظرفیت تولید برق کشور در ۴۰ سال اخیر ۱۴ برابر شده است
در سالهای گذشته توجه به حوزههای جدید تولید برق نیز رونق گرفته است. گسترش صفحههای خورشیدی در کشور و راهاندازی ایستگاههای تولید برق بادی و زمینگرمایی اشکال دیگری هستند که نمایشگر توجه و عزم مجریان کشور برای تحقق تولید برق از منابع تجدید پذیر و پاک میباشد. ایجاد رشتههای انرژی نو و مدیریت انرژی در دانشگاههای تهران و شریف، راهاندازی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و شکلگیری مجموعههایی نظیر ساتبا نمادهای روشنی از رویکرد پاک به حوزه تأمین انرژی برق در کشور است. ظرفیت تولید برق در سال ۱۳۵۷ حدود ۱۹۸۴۷ میلیون کیلووات ساعت بوده است و در سال ۱۳۹۵ این رقم به ۲۸۹۱۹۶ میلیون کیلووات ساعت رسیده است.
چهل سال تلاش صنعت برق
با گذشت ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ۹ نیروگاه بزرگ حرارتی توس، گازی شریعتی، گازی قاین، سیكل تركیبی خیام، سیكل تركیبی شریعتی، سیكل تركیبی كاوه، سیكل تركیبی فردوسی، سیكل تركیبی شیروان و گازی شمس سرخس به ظرفیت تولید پنج هزار و ۳۱۵ مگاوات در سال احداث شده و ظرفیت پست های انتقال و فوق توزیع به ۱۵ هزار و ۳۴۳ مگاولت آمپر در سال و طول خطوط به ۱۲هزار كیلومتر در استان های خراسان افزایش یافته است.
ساخت انواع نیروگاههای بادی، گازی، فسیلی و ساخت اولین نیروگاه هستهای در بوشهر و اولین نیروگاه انرژیهای زیرزمینی در اردبیل و قرار گرفتن جمهوری اسلامی ایران در ردیف چهارمین کشور سازنده سد و ارائه انواع خدمات فنی، عمرانی و تخصصی در زمینههای مختلف به سایر کشورها نیز، برگ زرین دیگری از کتاب پر افتخار انقلاب اسلامی است. در مجموع این رویکرد باعث شده تا نسبت حجم صادرات نفتی به غیر نفتی از ۲ درصد قبل از انقلاب اسلامی، به بیش از ۴۵ درصد در شرایط فعلی رسیده و توازن نسبی برای صادرات سایر اقلام ایجاد شود.
عملیات احداث نیروگاه ملی
عملیات احداث نیروگاه ملی یکی دیگر از دستاوردهای مهم صنعت برق کشورمان است. طرح نیروگاه ملی با واحدهای پیشرفته ساخت داخل منطبق با شرایط اقلیمی نقاط مختلف کشور و با اهداف افزایش توان و راندمان، انطباق با شرایط زیستمحیطی و کاهش مصرف آب، کنترل آلایندهها، کاهش هزینههای احداث و بهبود بازههای تعمیرات، در مطالعات و بررسیهای علمی و کارشناسی ابتکاری مانند طرح اچ. ای. اس (HAS – Hight Ambient Solution) تهیه شده است. نخستین نمونه این طرح نیز با استفاده از واحد پیشرفته ساخت داخل MGT ۷۵ بود که در سال ۹۹ اجرای آن در یکی از نیروگاههای کشور آغاز شد.
طول شبکههای برق ایران به حدود یک میلیون کیلومتر رسید
بخش برق کشور به عنوان صنعتی زیربنایی در چهار دهه اخیر توانسته است با توسعه طرحهای خود در زمینههای مختلف، نقش مهمی را در توسعه اقتصادی و آبادانی کشور ایفا کند. نگاهی به فعالیتهای این صنعت در زمینه احداث شبکههای برق (انتقال، فوقتوزیع و توزیع) در کشور حکایت از آن دارد که طول شبکههای یاد شده در سال ۵۷ و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی به حدود ۸۱ هزار کیلومتر مدار میرسید که با همت تلاشگران صنعت برق این رقم در ابتدای دولت یازدهم به حدود ۸۱۲ هزار کیلومترمدار و هم اکنون از مرز ۹۲۳ هزارکیلومتر مدار گذشته است تا برق به دورترین نقاط مصرف برسد و مشترکان از نعمت آن برخوردار شوند. بنابراین طول شبکههای انتقال و فوق توزیع کشور در ابتدای انقلاب ۱۳ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مدار بوده است که پس از انقلاب با احداث خطوط جدید این رقم به بیش از ۱۲۵ هزار کیلومتر مدار رسیده است و در حال حاضر طول خطوط جدید انتقال و فوق توزیع که با پیشرفت ۸۵ درصدی در حال ساخت و تکمیل شدن هستند به سه هزار و ۳۲۴ کیلومترمدار رسیده است. همچنین طول شبکههای توزیع برق کشور از ۶۸ هزار کیلومتر ابتدای انقلاب به حدود ۷۹۸ هزار کیلومتر رسیده است.